Kızlarda Ergenlik Çağında Neler Olur?

Genç kızlarda genellikle 8. ve 11. Yaşları arasında ergenlik yavaş yavaş başlar: Vücudu daha çok kadınsal hormonlar salgılamaya başlar. Bu da bir dizi olgunlaşma sürecini harekete geçirir. 9. ve 11. yaş arasında göğüsler yuvarlaklaşmaya başlar. Koltuk atları ve cinsel organı örten kıllar yavaş yavaş büyür. Kız çocuğu boy atar ve gelecekte bir hamilelik için yeterince "geniş" olabilmesi için kalçalar genişlemeye başlar. Ter ve yağ bezleri hormonal etki altında daha yoğun çalışmaya başlarlar (bu hızlanma sivilce ve terin ortaya çıkmasına neden olur). Vücudun kokusu, koltuk altlarında ve genital (cinsel organ) bölgelerinde bulunan bezeler Peromanları üretmeye başladıkları için, değişir. Hormonların sebep olduğu, zararsız beyaz, hafif sarıya kaçan ve kazî "beyaz akıntı da" denilen vajinal akıntı kendini gösterebilir. 10. ve 16. yaş arasında, kız ilk aylık kanamasını görür, genellikle de ilk yumurta atılması bununla birlikte olur.

İç ve dış cinsel organlar bundan sonra da gelişmeye devam eder.

Ve nispeten düzenli bir âdet kanaması döngüsü oluşur. Olgunlaşma sürecine giren kız sesi de yavaş yavaş kadınsı derin tonunu alır.

Bedensel erginlik gelişiminin ne zaman başladığı ve ne kadar hızlı ya da yavaş devam ettiği, her kızda kalıtsal olarak farklıdır. Aynı yaştan olanlar arasında genellikle farklılıklar görülür ve kendi yaşıtları arasında yapılan bir kıyaslama boş yere üzüntü verir (!), bunun dışında hiçbir şey kazandırmaz. Ergenliğin erken yaşta görülmesi (8. yaştan önce olur), aynı şekilde kanamanın ve tüm gelişmenin 16. yaş aşılmasına rağmen görülmemesi de doktora gitmek için bir sebep oluşturur. Bu durumda hormonal veriler eksik olabilir.